Sunday, December 4, 2011

Wanita Pelihara 1,000 ekor kucing di Fresno, California

Gambar dari Kami Pencinta Kucing

Seorang wanita di Amerika Syaikat memelihara 1.000 ekor kucing di rumahnya di Fresno, California.

Perempuan bernama Lynea Lattazio itu menamai rumahnya Cat House on The Kings, yang disebut-sebut tempat penampungan kucing tanpa kandang terbesar.

"Saya tidak gila, tapi yang saya lakukan memang gila," ujarnya.

Biaya pemeliharaan kucing-kucing itu mencapai 40.260 dollar AS per bulan. Wang sebanyak itu untuk membeli makanan dan ubat-ubatan buat mereka.

Dia mulai memelihara kucing sejak tahun 1981. Kini, di Cat House yang dikelolanya itu terdapat 800 kucing dewasa, 100 kucing titipan, dan 100 anak kucing. Lattazio dibantu 23 staf untuk merawat kucing-kucingnya.

Besarnya biaya yang diperlukan untuk memelihara kucing-kucing itu tidak membuatnya gentar. "Waktu kecil saya tidak boleh memelihara kucing. Padahal, cuma itu yang saya inginkan," ujarnya.

"Kucing itu mandiri, mereka lucu, dan tidak manja seperti anjing. Saya benar-benar suka kucing," katanya.

Lattazio memulai projek gila-gilaan ini dengan merawat 15 kucing yang sakit. Padahal, awalnya dia hanya berniat mengambil dua saja untuk ayahnya.

"Dalam satu tahun saya sudah menyelamatkan 86 ekor kucing yang akan dibunuh," kenangnya.

"Dalam tiga tahun berikutnya, saya sudah memiliki 350 ekor kucing. Akhirnya, yang saya lakukan itu tersebar dan orang-orang mulai meletakkan kardus berisi kucing telantar di depan pintu rumah saya."

Lattazio menamai semua kucingnya, meskipun dia tidak hafal nama mereka satu per satu. "Waktu jumlah mereka masih 350, saya masih hafal. Sekarang tidak lagi," katanya.

Rumah luas yang kini digunakan sebagai rumah kucing itu merupakan bagian dari harta gono-gini saat bercerai dengan suaminya yang jutawan. Namun, untuk biaya pemeliharaan, dia merogoh dari kocek sendiri.

Meskipun mendapat dana bantuan dari masyarakat, tak urung dia harus mengupayakan sendiri pembiayaan utama kucing-kucingnya.

"Saya harus menjual cincin kahwin berlian dan kereta Mercedez untuk mencukupi keperluan mereka yang terus melambung," ujarnya.

Aku copy benda ni dari KAMI PENCINTA KUCING FB..nak share kat uols..

kredit to KAMI PENCINTA KUCING..

3 comments:

simply nana said...

bertambah-tambah rezeki, kerana haiwan juga sentiasa mendoakan tuannya...

Harun Ar said...

Hmmm. Memelihara satu dua ekor kucing saja agak repot, apalagi sebanyak itu. Luar biasa.....
TQ

Dya Atira said...

ni btol2 fanatic kucing..sy mampu jaga 5 je kucing..baik hati org tue..murah rezeki..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua benda dalam Blog ini adalah Hak Milik azdemahwaty.blogspot.com (c)